Kınalı keklik orta büyüklükte güzel görünüşlü çok sevilen bir av kuşudur..Ülkemizde Karadeniz’in çok yağışlı ve sık ormanlarla kaplı bölgeleri hariç Marmara,Ege,Akdeniz bölgesindeki düz ovalar dışında her tarafta rastlanır..Doğada keklikler toplu halde yaşamlarını sürdürürler.. Kayalık, taşlık, çalı ve otlarla kaplı yamaçlar, vadiler, ekili alanlar çok yağış almayan yarı kurak bölgeler kekliklerin yaşama alanıdır .. Keklikler doğada bitki tohumları, böcek,kurt,bitki kökleri yerler .. Genel olarak besinleri tahıldır..Kınalı kekliklerin erkek ile dişinin görünümleri aynıdır.. Erkeklerin ayaklarında mahmuz denilen kıkırdaksı bir doku bulunur..Yetişkin erkeklerin kafaları dişilere göre biraz daha büyüktür..Boyları 34-35cm. arasındadır .. Kanat açıklığı 55-60 cm. dir. Kekliklerin doğada çiftleşmesi hava şartlarına göre şubat veya mart aylarındadır..Çoğunlukla senede bir sefer kuluçkaya yatarlar.. Dişiler kaya diplerine çalılar arasına basit bir yuva yapar. Yumurta sayısı 15-21 adet arasındadır..Kuluçka süresi 24 gündür..
Evcil ortamlarda keklik besleme üretme yöntemleri,
Dünyada ve yurdumuzda üç nedenle keklik yetiştirilmektedir.
1-Kekliğe karşı duyulan sevgiden hobi amaçlı beslenmektedir
2-Yurdumuzda tüketimi azda olsa eti içindir
3-Çiftliklerde büyük miktarlarda yetiştirip doğaya veya avlaklara salınması yada canlı satışı içindir
Bugün bir çok av kuşları çiftlik veya evlerimizde besleyip üretme imkanı vardır sülün,bıldırcın ,keklik bunlara örnek sayılabilir.
Kınalı keklik de bunlardan biridir bu güzel hayvanı besleyip üretmek hem hayvanı daha iyi tanımamıza sebep olur
hem de büyük miktarlarda üreten çiftlikler sayesinde doğaya salınarak keklik varlığını korunmaktadır.”